«Slang» i Ã¥keren

Jeg tok nylig friganismen min et par nivÃ¥er lenger ned i næringskjeden. I følge Tristram Stuart, den britiske friganeren bak boken Waste og vinneren av Sofieprisen i fjor, sÃ¥ blir 20-40% av all frukt og grønnsaker i UK sortert vekk før de nÃ¥r butikkene. I følge Californiawatch blir millioner av ton med mat liggende igjen pÃ¥ Ã¥keren. Det er mange grunner til dette: De er for smÃ¥, de er for store, de er for «stygge», osv. En del av denne maten som ikke blir tilgjengelig i butikkene blir rett og slett liggende igjen i Ã¥keren etter innhøstingen, og denne gÃ¥r det an Ã¥ gÃ¥ og plukke med seg. Dette kalles «gleaning» pÃ¥ engelsk.

Her omdagen prøvde jeg meg på dette for første gang. Jeg gikk forbi en åker som helt tydelig var ferdig innhøstet, men som likevel så slik ut:

Så jeg gikk ut og plukket opp denne sværingen:

Etter å ha hakket av den rota skylte jeg den og skjærte av de få stygge delene:

Det var litt slitsomt å bære den med hjem, så jeg måtte gå og veie den. Det viste seg at jeg hadde reddet omtrent 4 kilo mat:

Om du kan tenke deg å prøve deg på det samme, så er dette sannsynligvis en god tid for å gå deg en tur og kikke på åkerne. Her er noen tips:

  • Vær helt sikker pÃ¥ at Ã¥keren faktisk er ferdig høstet før du gÃ¥r for Ã¥ plukke.
  • Selv om Ã¥keren ser tom ut kan det være at det ligger mye igjen. Spesielt hvis det er en potetÃ¥ker kan det være vanskelig Ã¥ se maten pÃ¥ avstand.
  • Ha pÃ¥ deg sko som tÃ¥ler litt gjørme og ta med hansker samt plastposer til Ã¥ ha byttet i. Det kan være smart Ã¥ la fintøyet ligge hjemme.
  • Det kan fort bli tungt, sÃ¥ ta med deg en god sekk eller en trillebÃ¥r.

Lykke til! Og kom gjerne tilbake fra åkeren og fortell dine historier om gleaning i forumet!

Tags: