«Slang» i Ã¥keren
Jeg tok nylig friganismen min et par nivÃ¥er lenger ned i næringskjeden. I følge Tristram Stuart, den britiske friganeren bak boken Waste og vinneren av Sofieprisen i fjor, sÃ¥ blir 20-40% av all frukt og grønnsaker i UK sortert vekk før de nÃ¥r butikkene. I følge Californiawatch blir millioner av ton med mat liggende igjen pÃ¥ Ã¥keren. Det er mange grunner til dette: De er for smÃ¥, de er for store, de er for «stygge», osv. En del av denne maten som ikke blir tilgjengelig i butikkene blir rett og slett liggende igjen i Ã¥keren etter innhøstingen, og denne gÃ¥r det an Ã¥ gÃ¥ og plukke med seg. Dette kalles «gleaning» pÃ¥ engelsk.
Her omdagen prøvde jeg meg på dette for første gang. Jeg gikk forbi en åker som helt tydelig var ferdig innhøstet, men som likevel så slik ut:
Så jeg gikk ut og plukket opp denne sværingen:
Etter å ha hakket av den rota skylte jeg den og skjærte av de få stygge delene:
Det var litt slitsomt å bære den med hjem, så jeg måtte gå og veie den. Det viste seg at jeg hadde reddet omtrent 4 kilo mat:
Om du kan tenke deg å prøve deg på det samme, så er dette sannsynligvis en god tid for å gå deg en tur og kikke på åkerne. Her er noen tips:
- Vær helt sikker på at åkeren faktisk er ferdig høstet før du går for å plukke.
- Selv om åkeren ser tom ut kan det være at det ligger mye igjen. Spesielt hvis det er en potetåker kan det være vanskelig å se maten på avstand.
- Ha på deg sko som tåler litt gjørme og ta med hansker samt plastposer til å ha byttet i. Det kan være smart å la fintøyet ligge hjemme.
- Det kan fort bli tungt, så ta med deg en god sekk eller en trillebår.
Lykke til! Og kom gjerne tilbake fra åkeren og fortell dine historier om gleaning i forumet!
Tags:
Comments
Mads → http://madsi.net
14.11.11Her kan det kanskje passe å anbefale filmen «The Gleaners & I» av Agnes Varda: http://mubi.com/films/the-gleaners-i
Børge / forteller → http://forteller.net/
14.11.11Takk for tipset! Du har sett den?
Mads → http://madsi.net
14.11.11Eg har sett den, ja. Den begynnar med å sette gleaning inn i eit historisk perspektiv, og deretter møter filmskaparen ulike mennesker som driv med dette. God og interessant dokumentar. Det fins ein oppfølgar også, men den har eg ikkje sett enno.
Inge Wegge → http://www.facebook.com/iwegge
15.11.11The Gleaners & I er et must! Anges Varda er en hyggelig historieforteller!
Kamilla →
07.03.12Moren min har plukka aspargesbønner langs en åker, etter innhøsting, i Tjølling i flere år. Vi kjenner bonden da, men ser ikke no grunn til at noen bønder skulle bli sure for at man rydder åkeren litt for dem. Er ikke nok folk som gidder å gjøre det for at de skal tape penger på det uansett.
Kamilla →
07.03.12Hjelper selvfølgelig om man spør om tillatelse først da..
Leave a comment