«Slang» i åkeren

Jeg tok nylig friganismen min et par nivåer lenger ned i næringskjeden. I følge Tristram Stuart, den britiske friganeren bak boken Waste og vinneren av Sofieprisen i fjor, så blir 20-40% av all frukt og grønnsaker i UK sortert vekk før de når butikkene. I følge Californiawatch blir millioner av ton med mat liggende igjen på åkeren. Det er mange grunner til dette: De er for små, de er for store, de er for «stygge», osv. En del av denne maten som ikke blir tilgjengelig i butikkene blir rett og slett liggende igjen i åkeren etter innhøstingen, og denne går det an å gå og plukke med seg. Dette kalles «gleaning» på engelsk.

Her omdagen prøvde jeg meg på dette for første gang. Jeg gikk forbi en åker som helt tydelig var ferdig innhøstet, men som likevel så slik ut:

Så jeg gikk ut og plukket opp denne sværingen:

Etter å ha hakket av den rota skylte jeg den og skjærte av de få stygge delene:

Det var litt slitsomt å bære den med hjem, så jeg måtte gå og veie den. Det viste seg at jeg hadde reddet omtrent 4 kilo mat:

Om du kan tenke deg å prøve deg på det samme, så er dette sannsynligvis en god tid for å gå deg en tur og kikke på åkerne. Her er noen tips:

  • Vær helt sikker på at åkeren faktisk er ferdig høstet før du går for å plukke.
  • Selv om åkeren ser tom ut kan det være at det ligger mye igjen. Spesielt hvis det er en potetåker kan det være vanskelig å se maten på avstand.
  • Ha på deg sko som tåler litt gjørme og ta med hansker samt plastposer til å ha byttet i. Det kan være smart å la fintøyet ligge hjemme.
  • Det kan fort bli tungt, så ta med deg en god sekk eller en trillebår.

Lykke til! Og kom gjerne tilbake fra åkeren og fortell dine historier om gleaning i forumet!

Tags: