TV2 Waschera om friganisme

Kylling fra søpla?

Waschera gjorde ikke en god nok jobb med denne saken, syns jeg. Kyllingen vi lagde var for eksempel ikke fra søpla! Den hadde jeg fått fra en butikk fordi den gikk ut på dato dagen før (reportasjen ble tatt opp flere dager før den gikk på lufta). Jeg tar ikke kjøtt fra søpla med mindre det er helt tydelig at den fremdeles er frossen, og selv da veier jeg det veldig fram og tilbake! Jeg gjorde det helt tydelig for TV2 da de var her at kjøttet og kyllingen jeg viste dem var fra butikken, og at de ikke på noen måte nevner dette syns jeg er veldig, veldig dårlig!

Slik det blir framstilt på Waschera er det umulig å vite at kyllingen ikke kommer fra søpla. Om du hører godt etter kan du faktisk høre at de har kuttet meg akkurat idet jeg skal si at kyllingen er fra butikk. Det er rett og slett en forvrengning av fakta ved hva de har valgt å ikke ta med. Kyllingen vi lagde hadde altså gått rett fra et kjølerom i en butikk til kjøleskapet mitt. Det eneste «spesielle» med den var at den gikk ut på dato for noen dager siden, men langt fra så lenge siden som det kunne høres ut. Egg som har gått ut for seks måneder siden hører forresten til de ekstreme tilfellene, det er sjelden jeg spiser egg som er mer enn fire måneder gamle. Men, nei, det er ikke noe problem så lenge de er hele og oppebvart bra. Tro meg, du merker det om de ikke er spiselige lenge før du putter dem i maten.

Maten er ikke poenget

Jeg syns også det kom dårlig fram at det viktige ved å være friganer for meg på ingen måte er å spare penger, men den etiske siden ved saken. Om du vil vite mer om det, håper jeg du vil lese denne saken.

Selv om det ikke kom fram i saken handler friganisme om veldig mye mer enn mat. Jeg har for eksempel boden full av klær jeg har funnet, og mange møbler og annet jeg bruker har også noen kastet. Alle klærne (jada, utenom boxer’n, og sokkene) jeg hadde på under programmet hadde jeg funnet. Du kan bruke andres overforbruk til egen nytte uten å ta mat fra søpla!

Er det viktig at læreren har stygge sokker på?

Før du leser de tre neste paragrafene vil jeg bare gjøre det helt tydelig at det jeg tar opp der ikke er veldig viktig for meg. Selv om jeg skriver litt langt om det, så er det faktisk ingen stor sak for meg, jeg føler bare at det er verdt å nevne, rett og slett fordi jeg synes det sier noe om TV2s seriøsitet, eller heller mangel på sådan. Jeg er også klar over at dette ble sendt i et ungdomsprogram, og ikke i et program som prøver å framstille seg som seriøst og meningsbærende. Hvorfor bruker jeg da så mye plass på det? Kanskje fordi jeg så smått er en journalist selv, men sannsynligvis mest fordi jeg generelt er opptatt av medier og deres oppførsel, etikk, valg av ting å fokusere på, og liknende.

Det er merkelig at TV2 synes det er verdt å bruke av de to minuttene de hadde til rådighet, til å snakke om noe som over hodet ikke har noe med saken å gjøre. Jeg snakker selvsagt om at jeg ikke hadde vasket opp den ene steikepannen. (Vi brukte forresten den som var vasket opp til å lage maten.) Bare sett ut fra et rent journalistisk ståsted finner jeg det veldig vanskelig å rettferdiggjøre hvorfor man skal bruke tid på å trekke fram noe som ikke har noe med temaet å gjøre. Om de skulle gjort en sak på f.eks. lærere som ikke gir lekser til elevene sine, ville de da brukt av sin korte tid på å påpeke at den ene læreren de snakket med hadde stygge sokker på seg den dagen? Det er rett og slett irrelevant!

Ikke nok med at det ikke gir mening, men jeg ba dem til og med om å ikke ta med det. Selvsagt har journalister all rett til å ikke ta hensyn til slike ønsker fra sine objekter. En journalist skal for eksempel ikke la være å rapportere om alvorlig skattejuks utført av en topppolitiker bare fordi vedkommende ber henne om å ikke nevne det. Men det er en alvorlig sak, og det er relevant. Dette var ikke hverken viktig eller relevant, og derfor syns jeg det er skuffende at de ikke har etikette nok til å ta hensyn til mitt ønske.

Var poenget å få meg til å virke så grisete som mulig? Jeg har vanskelig for å tro at det er noe uvanlig ved at en student ikke vasker opp alt kjøkkenutstyret sitt hver eneste dag. Da de var her sa de at de syntes det jeg gjør er en bra ting og at de ikke hadde til hensikt å fremstille meg som en tulling, men få fram de positive sidene ved friganisme. Det er ikke den følelsen jeg sitter igjen med etter å ha sett resultatet. Det er ikke så nøye i seg selv hvordan jeg fremstilles. Du må gjerne tro at jeg er en idiot for alt jeg bryr meg. Det som er trist her er at ditt forhold til konseptet friganisme blir påvirket av hvordan jeg framstilles. Får du inntrykk av at alle friganere er grisete og ekle, så er det selvsagt mindre sannsynlig at du føler at dette er noe du kan prøve ut selv.

Langt fra stor, stygg ulv!

Når alt dette er sagt, så må jeg selvsagt si at jeg syns det er flott at TV2 i det hele tatt tar opp temaet friganisme, og det til og med på et program for ungdom, hvor det, så vidt jeg har forstått, går mer i kjendiser enn i mer alvorlige temaer. Jeg er fullt klar over at man aldri kan bli hundre prosent fornøyd med hvordan media framstiller «din» sak, og at de (ihvertfall tror at de) må ty til noen bestemte grep for å gjøre noen temaer mer «salgbare». All ære til TV2 for å tørre å ta opp temaet friganisme i et slikt ungdomsprogram! Jeg håper de vil ta for seg temaet igjen, men da helst på en litt mer rettferdig og seriøs måte.

Oppdatering: Se meg heller på God morgen, Norge!. TV2 gjorde en adskillig bedre jobb der.

Tags: , ,